Teek (tekenbeet) bij hond verwijderen

Je bekijkt nu Teek (tekenbeet) bij hond verwijderen
hond tekenbeet verwijderen

De kans is bijzonder groot dat je hond op een bepaald ogenblik in zijn of haar leven in aanraking zal komen met teken. Teken zijn spinachtige parasieten die zijn terug te vinden in lage vegetatie. Het kan hierbij gaan om gras, maar ook om struiken. Op het ogenblik dat de hond voorbij loopt laten deze kleine diertjes zich vallen waarna ze zich in de huid nestelen om er bloed te zuigen. Een teek kan op zich uit zichzelf reeds voor de nodige irritatie zorgen, maar het zijn vooral de ziektes die ze kan overbrengen waar baasjes aandachtig voor dienen te zijn.

Waar zitten teken bij een hond?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je hond het hele jaar door vatbaar is voor teken. Deze diertjes kunnen in principe over het volledige lichaam van het dier voorkomen, maar er zijn voorkeursplaatsen. Het gaat hierbij om de nek, de oren, de kop en de poten. Op het ogenblik dat een teek er voor kiest om zich vast te bijten in het lichaam van je viervoeter zal deze daarop reageren door er aan te likken en te bijten. Vaak wordt gedacht dat een teek er voor zorgt dat je hond te maken krijgt met de nodige jeuk, maar dat is in het merendeel van de gevallen helemaal niet zo. Wel kan er een rode en enigszins gezwollen plek ontstaan op de huid van je viervoeter.

het artikel gaat hieronder verder

De beste zorg voor je hond

Vergelijk hondenverzekeringen en zorg dat je hond de beste zorg krijgt op het moment dat het nodig is.

Vergelijk verzekeringen

Hoe een tekenbeet verwijderen?

In principe is het verwijderen van een teek bij een hond geen spoedgeval. Dat neemt echter niet weg dat het wordt aangeraden om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit zorgt er voor dat gevaarlijke aandoeningen die op deze manier worden overgedragen (met name de ziekte van Lyme) kunnen worden uitgesloten. Veel mensen vrezen dat het verwijderen van een teek bij hun hond niet zo eenvoudig is, maar het tegendeel is waar. Het enige wat je nodig hebt is een speciaal daarvoor gemaakt tekenpincet.

Wanneer je er voor hebt gekozen om een tekenpincet in huis te halen is het zaak om de teek met behulp van het pincet zo dicht mogelijk op de huid te nemen vooraleer deze eruit te trekken. Alleen op deze manier kan worden voorkomen dat de kop van de teek blijft steken. Wanneer je dit hebt gedaan draai je het pincet tot de teek loskomt. Dit kan zowel rechtsom als linksom zijn. Vooraleer je de teek weggooit is het altijd interessant om te controleren of je ook de kop mee hebt of niet. Is dat niet het geval? Dan zal deze eruit moeten zweren. Dit is een beetje vergelijkbaar met een splinter die uit de huid komt.

Coghlan's - Tekentang

Coghlan’s – Tekentang
Eerste hulp bij het bestrijden van een tekenbeet. Simpel en eenvoudige tang voor het verwijderen van de teken.

Trix Tekenverwijderaar

Trix Tekenverwijderaar
De Trix Tekenverwijderaar heeft in tegenstelling tot de meeste tangen een lasso. Op deze manier is er een grotere kans dat de gehele teek wordt verwijdert.

Byebites Steken&Beten Set

Byebites Steken&Beten Set
Bevat een tekenpincet, een gifverwijderpompje en een koelspray. Het Byebites steken&teken set heeft daarnaast ook nog producten voor het verzorgen van de wond en huis.

Tips voor het verwijderen van een tekenbeet

Bovenstaande klinkt zeer eenvoudig en eigenlijk is het dat ook. Het is dan ook zeker niet noodzakelijk om een bezoek te brengen aan een dierenarts wanneer je gewoon een teek wil laten verwijderen. Wel zijn er enkele tips waar je maar beter rekening mee kunt houden:

  • Het is niet aan te raden om een teek gewoon te verwijderen met behulp van je vinger of een gewoon pincet. Dit kan er voor zorgen dat de kop van de teek in het lichaam blijft steken wat toch een bepaalde reactie kan leiden.
  • Vroeger werd er vaak geprobeerd om de teek te verdoven door middel van alcohol. Dit is echter niet aan te raden. Dit vergroot immers het risico dat de teek haar maaginhoud in de huid van jouw hond zal deponeren.
  • Duiken er ziekteverschijnselen op nadat de teek is verwijderd zoals koorts, sloomheid en stram lopen? Twijfel dan niet en neem meteen contact op met je dierenarts!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties