Hondenvlooien: oorzaak en de beste antivlooien middelen

Je bekijkt nu Hondenvlooien: oorzaak en de beste antivlooien middelen
hondenvlooien-antivlooien

Honden die te maken hebben met vlooien, het is de nachtmerrie van elk baasje. Vlooien zijn voor je hond zelf niet alleen erg vervelend, daarnaast kunnen ze zich ook nog eens als een razend vuurtje verspreiden. Dit zorgt er voor dat ook andere dieren in huis er niet veilig voor zijn. Heeft jouw hond ook te maken met vlooien of heb je in ieder geval ernstige vermoedens die in deze richting wijzen? Dan is snel en op de juiste manier anticiperen erg belangrijk.

Wist je dat
Het verstandig is om te ontwormen wanneer je huisdier last heeft van vlooien? Omdat vlooien dragers kunnen zijn van wormen, vinden zij via bijten of krabben de weg naar het maag-darm kanaal van jouw dier. Bekijk ons artikel over anti-worm middelen.

Hoe vlooien bij honden herkennen?

Allereerst moet je natuurlijk herkennen dat je hond vlooien heeft. Dit doe je door aandachtig te zijn voor diens houding. Honden die last hebben van vlooien zullen immers heel wat gaan krabben en kunnen ook overdreven bijten. Daarnaast kan er worden vastgesteld dat er uitslag op de huid opduikt. Ben je nog niet helemaal zeker of jouw hond ook met vlooien te maken heeft? Controleer de vacht dan op eitjes of het vuil van vlooien en bestudeer de mand van je viervoeter. Ook deze kan immers een goede indicator zijn met betrekking tot het vermoeden of je hond te kampen heeft met vlooien of niet.

Waar zitten vlooien bij honden?

In principe kunnen vlooien over het volledige lichaam van je hond voorkomen. Toch zoeken deze kleine beestjes vooral de warmste plaatsen op. Het wordt dan ook aangeraden om vooral aandachtig te zijn rond de oren evenals in de lies en op hun buik. Ook de rug, meer bepaald bij de achterpoten is een geliefkoosd plaatsje voor vlooien. Op deze plaatsen even op onderzoek uitgaan wijst dan ook doorgaans meteen aan of er daadwerkelijk een probleem is met vlooien bij jouw hond of niet.

het artikel gaat hieronder verder

De beste zorg voor je hond

Vergelijk hondenverzekeringen en zorg dat je hond de beste zorg krijgt op het moment dat het nodig is.

Vergelijk verzekeringen

Hoe lopen honden vlooien op?

In principe kan een hond op verschillende manieren vlooien krijgen. Er wordt door het merendeel van de baasjes nog steeds vaak aangenomen dat vlooien vooral overspringen van het ene dier naar het andere. Dat kan inderdaad, maar onderzoeken hebben aangetoond dat honden ook erg vaak vlooien in de omgeving oplopen.

In een bijzondere situatie is er sprake van een zogenaamde vlooienplaag. Een dergelijke plaag ontstaat op het ogenblik dat één van de twee factoren die noodzakelijk zijn om vlooien te laten ‘uitkomen’ in eerste instantie ontbreekt. Het gaat hierbij om warmte en trillingen.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat een vlooienplaag vaak ontstaat na een bepaalde periode van afwezigheid, bijvoorbeeld een vakantie. Tijdens je afwezigheid is er namelijk geen sprake van trillingen wat er voor zorgt dat de vlooien niet uit kunnen komen. Kom je terug thuis? Dan worden er meteen wel een hoop trillingen veroorzaakt met een massale uitbraak van vlooien als gevolg.

Beste vlooienmiddel voor de hond

Een hond die te maken heeft met vlooien moet zo snel mogelijk worden behandeld. Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor je hond is niet alleen veilig en eenvoudig toe te dienen, het is ook nog eens geheel onschadelijk voor jezelf bij aanraking. Wil je er zeker van zijn dat je een betrouwbaar middel in huis haalt? Koop deze dan bij voorkeur bij je dierenarts. De beste middelen voor honden met vlooien zijn in ieder geval de volgende:

Een pipetje voor in de nek

Een middel zoals bijvoorbeeld de Stronghold of Beaphar is één van de meest moderne en bovendien ook veiligste middelen tegen vlooien bij honden. De werking van een pipetje tegen teken is 3-4 weken. Een pipetje in de nek is bovendien zeer eenvoudig toe te dienen.

Beaphar fiprotec hond tegen teken en vlooien

Beaphar fiprotec 10-20kg
Geschikt voor honden vanaf 2 maanden en tussen 10 en 20 kg lichaamsgewicht.

Beaphar fiprotec hond tegen teken en vlooien

Beaphar fiprotec 20-40kg
Geschikt voor honden vanaf 2 maanden en tussen 20 en 40 kg lichaamsgewicht.

Beaphar fiprotec hond tegen teken en vlooien

Beaphar fiprotec 40-60kg
Geschikt voor honden vanaf 2 maanden en tussen 40 en 60 kg lichaamsgewicht.

Een vlooien anticonceptiepil

Je kan er ook voor kiezen om een pilletje aan te schaffen. Deze pil zorgt er voor dat je hond meteen voor een periode van drie maanden is beschermd tegen vlooien.

Beaphar vlooien anticonceptie

Beaphar antivlooien conceptie 2,6-6,7kg
Preventief vlooienmiddel. Het huis blijft vlovrij omdat de levenscyclus van de vlo wordt doorbroken. Geschik voor honden van 2,6-6,7kg

Beaphar vlooien anticonceptie

Beaphar antivlooien conceptie 6,7-20kg
Preventief vlooienmiddel. Het huis blijft vlovrij omdat de levenscyclus van de vlo wordt doorbroken. Geschik voor honden van 6,7-20kg

Beaphar vlooien anticonceptie

Beaphar antivlooien conceptie 21-40kg
Preventief vlooienmiddel. Het huis blijft vlovrij omdat de levenscyclus van de vlo wordt doorbroken. Geschik voor honden van 21-40kg

Een vlooienband

Een vlooienband is wellicht de makkelijkste manier om vlooien te bestrijden. Het is eenvoudig in gebruik en werkt voor een langere tijd. Zo heb je er geen omkijken naar. Een vlooienband werkt wel na verloop van tijd ‘minder goed’ maar zal zeker de hele tijd werken. Ook kan deze band wel tegen een stootje of water, hiermee is de band niet meteen niet meer werkzaam.

Beaphar vlooien anticonceptie

Beaphar vlooienband
Diergeneesmiddel voor honden ter bestrijding van vlooien. Na 2-4 dagen is de band volledig werkzaam tegen vlooien en bestrijdt gedurende 6 maanden vlooien.

Beaphar vlooien anticonceptie

MoziWozi vlooienband
Inclusief gratis vlooienkam!
NIEUWSTE vlooien- tekenband van 2019
Volledig getest en geschikt bevonden
Tot wel 8 maanden bescherming
100% natuurlijk product
One size fits all

Beaphar vlooien anticonceptie

Seresto vlooienband
Seresto is waterbestendig en geurloos en beschermt je hond 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. De band geeft gedurende deze tijd continu en lage dosering van de werkzame stoffen imidacloprid en flumethrine vrij. Hierdoor blijft je hond veilig voor vlooien en teken.

Een omgevingsspray

Is er sprake van een heuse vlooienplaag? Wees er dan zeker van om niet alleen je hond, maar ook de omgeving onder handen te nemen. Voor de omgeving waarin de vlooienplaag actief is geldt dat je er goed aan doet om gebruik te maken van bijvoorbeeld Beaphar, Exil of Indoor-X.

Beaphar dimethicare omgevingsspray tegen vlooien en teken

Beaphar omgevingsspray
DIMETHIcare Omgevingsspray is ideaal voor gebruik op tapijten, stoffen meubels, manden en andere plaatsen waar huisdieren verblijven.

Virbac indoorx ongediertespray

Virbac indoorx ongediertespray
Virbac Indoor-X doodt zowel de vlooien, vlooienlarven en andere kruipende insecten in huis. Indoor-X doodt vlooien, vlooienlarven en andere insecten in huis gedurende 4-6 weken na behandeling.

Virbac indoorx ongediertespray

Exil flea free omgevingsspray
Exil Flea Free heeft een snelle en langdurige werking tegen volwassen vlooien en vlooienlarven in huis. Dit maakt het product uitermate geschikt om een acuut vlooienprobleem te bestrijden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties