Hond heeft last van diarree

Je bekijkt nu Hond heeft last van diarree
diarree hond

De stoelgang van een hond kan (net als bij de mens) door heel veel verschillende factoren worden beïnvloed. De oorzaak van diarree hoeft bovendien niet louter fysiek te zijn, maar kan ook mentaal georiënteerd zijn. Heel veel honden die te maken hebben met overvloedige stress kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met diarree. Uiteraard kunnen er ook andere oorzaken zijn zoals een verkeerde voeding of een ontsteking aan de dikke darm. Het is daarom altijd belangrijk om te proberen achterhalen door wat de diarree bij je hond precies wordt veroorzaakt. Net zoals bij mensen is dit immers een zeer vervelende aandoening.

Waarop wijst diarree met bloed bij een hond?

Wanneer er bij je hond sprake is van diarree met bloed is dit in het merendeel van de gevallen te wijten aan een ontsteking van de dikke darm. Er kan dan worden opgemerkt dat je hond niet alleen veel meer naar het groot toilet gaat, maar de stoelgang ook heel wat slapper is. Bij een ontsteking van de dikke darm is de stoelgang van je viervoeter bovendien niet alleen voorzien van bloed, maar is ze ook opvallend slijmerig. Het bloed is veelal vers en rood. Indien er sprake is van een ontsteking van een dikke darm wordt je hond veelal niet alleen ontwormd, daarnaast wordt er ook een lokale ontstekingsremmer gegeven evenals een pijnstiller om de krampen tegen te gaan. In het merendeel van de gevallen moet er binnen de 24 uur reeds een behoorlijke verlichting van de symptomen zijn opgetreden.

Gele diarree hoeft niet ernstig te zijn

Veel baasjes zijn gefixeerd op de kleur waar de ontlasting van hun hond over beschikt. Dat is natuurlijk niet onlogisch aangezien de ontlasting in het merendeel van de gevallen door het baasje wordt opgeruimd. Veranderingen in de textuur en de kleur van de ontlasting kunnen dan ook snel worden vastgesteld. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je hond plots te maken krijgt met gele diarree. Dit lijkt op het eerste zicht ernstig, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Vaak is gele diarree namelijk gewoon het gevolg van een verkeerde voeding. Van rijst is bijvoorbeeld bekend dat het de stoelgang van een hond een gele kleur kan geven. Er zijn echter ook andere oorzaken die wel de aandacht van het baasje en de dierenarts vereisen.

het artikel gaat hieronder verder

De beste zorg voor je hond

Vergelijk hondenverzekeringen en zorg dat je hond de beste zorg krijgt op het moment dat het nodig is.

Vergelijk verzekeringen

Gele diarree kan naast een verkeerde voeding ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld wormen. Ook parasieten in de darmen kunnen deze kleur aan de stoelgang van je hond geven. Een bekende ziekte bij honden is bijvoorbeeld Giardia Lamblia. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een parasiet in de dunne darm. Let hier goed voor op, niet alleen honden zijn vatbaar voor deze parasiet, maar ook mensen. Het dagelijks wassen van het kleedje of kussen waar je hond op slaapt is dan ook aan te raden. In principe moet de gele ontlasting of diarree bij je hond binnen de twee à drie dagen verholpen zijn. Is dat niet het geval? Contacteer dan opnieuw de huisarts. In het merendeel van de gevallen gaat het echter om een parasiet welke door middel van een kuur met antibiotica kan worden gedood.

Een diarreeremmer is niet altijd interessant

Wanneer een hond te maken heeft met diarree wordt er door het baasje al snel voor gekozen om een speciale diarreeremmer voor honden in huis te halen. Een diarreeremmer als bijvoorbeeld Imodium lijkt op het eerste zicht dan misschien wel interessant, het heeft als gevolg dat het, het herstel van een infectieuze diarree aanzienlijk kan vertragen. Wanneer je twijfelt is het dan ook altijd een goed idee om contact op te nemen met je dierenarts.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties