Basenji

Je bekijkt nu Basenji

De Basenji is één van de meest onderscheiden hondenrassen. Deze kleine, elegante hond is waarschijnlijk het best bekend vanwege het gebrek aan geblaf. Het ras zal echter soms janken en geluiden maken die op yodeling lijkt. De Basenji is een gespierde hond, maar is ook erg mager en behendig. Dit ras is behoorlijk intelligent, met een goed karakter en een nieuwsgierige aard. Maar het de Basenji kan moeilijk zijn om te trainen en reageert niet altijd even goed op commando’s. Veel mensen beschouwen de Basenji als een katachtige hond.

Rasoverzicht

 

Eigenschappen

 • Hoogte mannen: 41-43 cm
 • Hoogte vrouwen: 38-41 cm
 • Gewicht: 9-12 kg
 • Gemiddelde leeftijd: 10-13
 • Aantal puppies: 4-6, gemiddeld 4

Andere bekende namen

 • African Bush Dog
 • African Barkless Dog
 • Ango Angari
 • Congo Dog
 • Zande Dog

Temperament:
Aanhankelijk, Energiek, Nieuwsgierig, Speels, Alert, Intelligent

Kleuren:
Brindle, Zwart, Tan, Zwart-wit, Driekleurig, Rood

De verzorging van de Basenji

De zachte, korte vacht van de Basenji vereist heel weinig verzorging. Dit ras reinigt zichzelf, net als een kat, maar je kunt wel eens per week borstelen. Ze hebben zelden een bad nodig. De typische “hondengeur” is meestal niet aanwezig in dit ras en het fijne haar is niet erg merkbaar wanneer het verhaart.

Bovendien kan de Basenji als hypoallergeen worden beschouwd, omdat deze amper verharen. Allergenen zijn echter natuurlijk wel aanwezig in de huidschilfers en speeksel van de hond, dus de allergische reactie zal afhangen van hoe gevoelig je bent. Zorg ervoor dat je eerst wat tijd met een Basenji doorbrengt voordat je er eentje koopt of adopteert.

Basenjis staan bekend als zeer loyaal, aanhankelijk, alert en actief. Ze zijn het meest geschikt voor huizen waar ze voldoende beweging, aandacht en een goede gehoorzaamheid training kunnen krijgen. De Basenji heeft een onafhankelijke persoonlijkheid en heeft soms een ondeugende aard en / of opstandige houding.

De meningen over hun intelligentie verschillen omdat ze opdrachten heel goed kunnen begrijpen maar ervoor kiezen deze niet te volgen.

Basenjis zijn windhonden en zullen dus alles nastreven wat ze zien bewegen. Het is dus een uitdaging om deze honden in een tuin te houden, daarbij zijn ze erg bedreven in het klimmen van hekken (hoe groot ook). Je kan er zeker van zijn dat een ondergrondse elektronische omheining deze hond niet zal stoppen. Als waakhond zal de Basenji je waarschuwen maar omdat hij niet kan blaffen zal het eerder gebeuren met zijn eigen vorm van vocalisatie.

Socialisatie is een must, vooral als de hond in de buurt van kinderen of andere huisdieren (met name de kleinere) moet zijn. Ze kunnen goed omgaan met andere honden maar katten en kleine knaagdieren zijn een heel ander verhaal, tenzij ze onderdeel zijn van de familie.
Basenjis zijn meestal wat schuw voor nieuwe mensen, maar ze staan open voor herhaaldelijk bezoek. Ze zijn het best geschikt voor gezinnen met oudere kinderen die op een gepaste manier om kunnen gaan met honden. Jonge kinderen die nog niet goed om kunnen gaan met honden zullen niet goed samen kunnen met een Basenji.

het artikel gaat hieronder verder

De beste zorg voor je hond

Vergelijk hondenverzekeringen en zorg dat je hond de beste zorg krijgt op het moment dat het nodig is.

Vergelijk verzekeringen

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Verantwoordelijke fokkers streven ernaar de hoogste rasstandaarden te handhaven zoals vastgesteld door kennelclubs. Honden die volgens deze normen gefokt zijn, hebben minder kans op gezondheidsproblemen. Er kunnen echter enkele erfelijke gezondheidsproblemen optreden in het ras. Hier volgen enkele voorwaarden om op te letten:

 • Fanconi-syndroom
 • Progressieve retinale atrofie (PRA)
 • Heupdysplasie

Dieet en voeding
Je moet je Basenji twee maaltijden per dag van maximaal een halve kop droog hondenvoer voor elke maaltijd geven. De behoeften van de hond zijn afhankelijk van de grootte, activiteitsniveau, leeftijd en andere factoren. Het is goed om twee afgemeten maaltijden te bieden in plaats van het hele dag eten te laten staan. Houd het gewicht van jouw hond in de gaten om ervoor te zorgen dat hij niet extra kilo’s aankomt, want dat verkort zijn levensduur en maakt hem vatbaar voor andere aandoeningen. Bespreek de voedingsbehoeften van jouw hond met de dierenarts om advies te krijgen over voeding om hem gezond te houden.

Meer Hondenrassen En Verder Onderzoek

Het is belangrijk om onderzoek te doen en te worden geïnformeerd over de individuele kenmerken van verschillende soorten honden. Omdat de Basenji uniek is, is deze mogelijk niet geschikt voor jouw huis. Probeer basenji-fokkers en -eigenaars in de buurt te vinden, zodat je eerst wat tijd met het ras kunt doorbrengen. Overweeg ook om naar een Basenji-reddingsgroep te zoeken om er een te adopteren.

Als je geïnteresseerd bent in soortgelijke rassen, onderzoek dan de volgende rassen om de voor- en nadelen te vergelijken:

 • Akita
 • Brak
 • Bluetick Coonhound

Er zijn veel hondenrassen, met wat onderzoek kun je de juiste vinden om mee naar huis te nemen.

Alle benodigdheden voor een Basenji

Bench basenji

Bench

Onmisbaar voor elke hond en dus ook voor de Basenji. Voor de Basenji kun je het beste een bench kopen met maat S (76 centimeter).

Hondenkussen basenji

Bed of kussen

Wanneer je na de opvoeding de bench wilt weg doen kun je een kussen kopen voor je Basenji. Of natuurlijk als extra plekje. 

Basenji voer en drinkbakken

Voer & Drinkbak

Het is het beste om metalen of keramische kommen te gebruiken voor hondenvoer en water.

Halsband basenji

Halsband of tuig

Een andere must have is de halsband of tuig. Helemaal naar eigen smaak te kiezen.

Hondenriem basenji

Riem of looplijn

Een looplijn of riem? De keuze is aan jou. De riem levert meer ruimte op, de looplijn meer controle, ook fijn.

Basenji hondenrek

Veilig reizen

Onderweg? Neem dan een hondengordel, hondenrek, hondendeken of autobench.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tinne
Tinne
9 maanden geleden

Mooie hond mag ik hem meschien kopen waar wonen julie